четвъртък, 1 декември 2016 г.

Мазата на Баче Кольо – или как се прави домашна механа за мъжка компания

Един разговор в чата  стана повод на много шеги и закачки, съвети и подкрепа по приятелски.  Тази година,  малко след Великден, като на шега тръгна една идея  във форума, от което се сътвори нов, здрав приятелски кръг…  Но да започна  отначало.

Баче Кольо, зевзек, пристрастен производител на собствено вино и ракийка и широка душа, много обича да събира компании за дегустация, мъжки приказки и майтапи, между безброй обърнати канички вино, сливовица и домашни мезета. Обаче все им пречи на градските си комшии,  оплаква се често, че всеки се е намусил, не може да се засмее, че и на скандали ги избива, та една вечер си сподели тайната мисъл в чата:

Баче Кольо – Ей, момчета, имам нужда от помощ – умувам да разчистим  и извозим  вехториите от село, та  да оборудвам  мазата кат „механа“, но си немам идея как да я захвана. Помагайте, ако ми дадете некви идеи, примерни варианти, съвети, снимки и т.н., ще помогнете да изберем окончателния вариант. Пък ще черпя. Мисля, че  може да се получи добро място, ей го къде е, на половин час от София. Идеята не е за бизнес, а за механа за собствени нужди, семейни сбирки в уютна обстановка, разпивки с приятели в почивните дни и така…  Ама що и да не е своего рода битов  кът? Къщата е от дедото, не е за живеене, вехтория, ама маза има широка… Въобще темата е отворена и всякакви идеи за стени,тавани и обзаведка, са добре дошли.Аз имам некои неща наум, но още не съм решил.

Мъника – Предлагам човек да ни събереш в тая механа на едно агънце /примерно/ и ще ти  дадем точните съвети на място 🙂 Сори за спама, ама като видях заглавието и си викам – я, излезе ни късмета. А ние се чудехме, къде да правим форумна среща.  Пък то пак за работа било  

Мастера – Механата още не е готова, вие го ударихте на яденье и на пиенье.  Първо да я направим,  после може и да я пробваме.   Хубаво е в една такава механа да има камина, уютно и топло е с нея. Стените обикновено се облицоват с дървена ламперия.Маси и миндери, разположени на буквата п, срещу камината. Полици по стените и на тях наредени, различни неща. Осветлението е с декоративни аплици по стените. В едно такова помещение, според мен би трябвало да се използват само естествени материали.Ако се пуши в помещението, което се подразбира, е много важно да се помисли за аспирация. Аз май описах една такава механа, често пована от мен.

Лесо – Пода ,може да е някасещакъв камък. Тавана в една механа, преди време го прави един дърводелец ,като състари едни криви дъски. Идеята бе на една художничка-архитект от Казанлък. Камината, трябва да е по-големичка ,да може да се ползва и за цър-пър (евентуално и за чевермЕ), ма там има кой да се развихри. Могат да се натъркалят стари колелета от каруци, или от колело да се сътвори полюлей.Би отивало да има разни лавички ,на които да стоят юзчетата  ,както място за буренца с ракийка, от които да се точи директно  (окапах се ).Тоалетна на етажа-задължително!  По миндерлъците стари тъкани черги.

Баче Кольо – Лесо, по-полека… там е един трамбован пръстен под. Замислих се че повече от половината мазе е под земята има едно малко прозорче с решетки,  а вие искате вътре жар за чеверме, знам ли …

След месец колебанията на Баче Кольо  се постопиха, посъветва се и със специалисти. Една събота даже си хвана бригада яки момчета, викаха си екшън екип, та за малко пари и за нула време изнесоха,  почистиха и извозиха някъде цялата купчина „артефакти“ от дедо Велиновото мазе. Натовариха сума чували със стари буркани и вехтории. Разбиха и изнесоха изгнилите рафтове, но Баче се почеса и ги накара да оставят потъмнелите дялани литровици, които здраво подпираха тавана и бяха издържали дълги години зимнините на рода. Изпод прахоляци и паяжини изникнаха и напълно годни за „дизайна“ дамаджани, две малки дъбови буренца  за ракия и голяма каца, останала от време оно. roof-540835_640-1Младежите от екшън екипа едва я дотътриха в средата на помещението за по-нататъшните дизайнерски напъни на Баче и компания.

Първата сбирка на съмишлениците се състоя още тогава.  Пристигнаха, гледаха,  даваха акъл, пиха по едно накрак. Под зоркия поглед на тайфата, юнашката екшън бригада, изчисти и натовари боклука за сметището, а мазето се отвори неочаквано просторно за сбирки.

Баче поведе групата, та се разтърсиха по горния кат – доста пострадал и изронен кирпич, с малък скърцащ чардак, но със здрав покрив от дъбови греди и турски керемиди. Намериха се леко  повредени от времето, ръчно тъкани черги, брашнен сандък с кован капак вместо шкаф, ценни бакърени съдове за украса  и даже една потъмняла икона на св. Георги. От един стар дървен нар, решиха да сглобят пейки,  части от покъщнина също ставаха. Направо пред  очите им се реализираше идеята за един мъжки кът за веселби и разпивки.

Екшън екипът на Kartachi.ORG действаше по указанията им и местеше насам-натам вещи и вехтории, някои към мазето,  други към колата за извозване на строителни отпадъци и ненужни вещи.

На следващия уикенд се запретнаха да отрежат и изсъхналата черница в двора, че застрашително се навеждаше над покрива. Обаче пък  от нея каква облицовка стана после, тури му пепел… Мастера домъкна отнякъде и пет дебели възглавници с шевици, стана чудно…buildings-15956_640 Нямаше камина, но чугунената печка от баба му на Баче не беше мръднала, почистиха я, изкараха й един кюнец покрай стената и вече можеха да се разположат на топло и през зимата. Разбира се първата разпивка беше заслужена награда за ентусиазма, дойдоха и двама съселяни и се заформи един нов веселяшки приятелски кръг за чудо и приказ.

След още седмица разчистиха  буренаците по двора и се провидя автентична настилка от каменни плочи край къщата и пред мазето. Лесо, като баш дизайнер, огледа  наоколо и заключи, че ако викнат пак екшън екипа да изкърти част от плочника – и летен басейн могат да си заформят. Смях и майтапи, че му се привиждат женски по бански, огласиха махалата, не видяха как Баче Кольо хвърли загадъчен поглед към двора…. За другото лято.

Вижте още...

  • 97
    Почистете двора и мястото, където ще изграждате такава площадка. Необходими ще са ви размери в порядъка на 4,5 м., а това е и напълно достатъчно пространство за разполагане на кръга масичка с четири стола или две лежанки. Потърсете фирма по изнасяне на строителни материали за бърза помощ и адекватна намеса…
    Tags: на, и, се, да, от, за, е
  • 97
    Таванските помещения, превърнати в жилищна площ, са изключително романтични и уютни, но по отношение на интериора изискват внимателно планиране. И това е напълно нормално, предвид особеностите им – скосени тавани, множество чупки, колони или греди. Често пъти в обзавеждането на таванската площ е невъзможно с използването на стандартни мебели. Така…
    Tags: на, се, да, е, и, от, за
  • 91
    Ако и на вас се налагало да правите ремонт, то навярно сте се сблъсквал с някои въпроси. Такива вълнуват не само природозащитниците, но и всички жители на планетата. Обикновено, строителни отпадъци не принадлежат на конкретен тип или програма, която да позволява изхвърлянето има на всяко бунище. В ​​насипно състояние, заемащи…
    Tags: и, на, да, за, се, от, е

Материалът Мазата на Баче Кольо – или как се прави домашна механа за мъжка компания е публикуван за пръв път на Зона за строители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар